Comunicarea este procesul prin care se încearcă construirea unor realităţi împărtăşite, crearea unor semnificaţii împărtăşite. Este încercarea noastră de a-i face pe ceilalţi să înţeleagă lumea aşa cum o înţelegem noi sau cum vrem să o înţeleagă şi în acelaşi timp, este efortul nostru de a înţelege lumea celor din jurul nostru.
Asertivitatea se referă la abilitatea de a ne exprima emoţiile şi convingerile fără a afecta şi “ataca” drepturile celorlalţi; asertivitatea în comunicare reprezintă abilitatea de a exprima direct, deschis şi onest, emoţiile negative (fără a te simţi stânjenit și fără a-l ataca pe celălalt), emoțiile pozitive, de a solicita cereri sau de a le refuza, de a spune NU fără a te simţi vinovat sau jenat, respectând drepturile celorlalte persoane.
Asertivitarea este o abilitate care se poate învăţa. Este o modalitate de a comunica şi de a te comporta cu ceilalţi, aceasta te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. Asertivitatea nu este un comportament natural cu care ne naştem. Pe măsură ce creştem, învăţăm să ne adaptăm comportamentul la ce se întâmplă în jurul nostru, la persoanele cu care ne întâlnim. Dacă încrederea în noi înşine este diminuată, prin ironie sau violenţă, atunci când vom fi adulţi vom avea tendinţa să reacţionăm pasiv sau agresiv, în situaţii similare.
Realizat și prezentate de: