Atașează-te în viață de cei care te pot face mai bun și primește-i pe cei care, la rândul tău, îi poți face mai buni.

Performanță la orice vârstă

Fac sport de la 7 ani. Am crescut făcând sport, respir prin sport, trăiesc pentru ca să fac sport.
Când am intrat în lumea sportului idolul meu era Nadia Comăneci și continuă sa fie astăzi chiar dacă eu m-am dedicat atletismului. În momentul în care Nadia și-a încheiat cariera competițională, am fost devastată. Nu puteam să îmi imaginez olimpiadele sau mondialele fără Nadia. O urmăresc în continuare și văd că sala de gimnastică a rămas locul ei de joacă preferat.

În tinerețe credeam că performanță poți face până la o anumită vârstă după care îți iei la revedere și trăiești din amintiri. Astăzi știu sigur că performanță poți face la orice vârstă atâta timp cât focul pasiunii arde în tine.

Am învățat asta de la Nadia Comăneci, de la Elena Pagu care la 94 de ani este multiplă campioană mondială –  în 2021 a participat la din nou la mondiale -, de la cel ce mi-a îndrumat pașii în atletism, antrenorul meu Virgil Preda. În cazul lui Virgil Preda este vorba despre performanță în antrenorat: peste 750 de medalii la concursuri naționale și internaționale obținute cu cele 9 generații de sportivi formați și educați în 42 de ani de carieră.

Recent am avut onoarea să particip la lansarea cărții sale „O viață între pasiuni și himere” unde la cei 70 de ani ai săi a declarat solemn că doar moartea îl va putea opri din cariera sa de antrenor.
Care este motorul care alimentează această capacitate imensă de muncă, dorința aceasta de nestăvilit de a merge mai departe indiferent de circumstanțe? Elena Pagu la 94 de ani spune că așa simte că trăiește mai intens. Virgil Preda spune că la 70 de ani începe o nouă etapă a vieții sale ca om și antrenor.

Eu la 54 de ani sunt la un început de drum la care mă uit cu bucurie și emoție și aștept cu nerăbdare fiecare nou pas în acest necunoscut! În cazul fiecăruia dintre noi este ceea ce „domn profesor” (cum îi spuneam noi) definește în titlul cărții sale: pasiunile, himerele și visele noastre.

La început este o himeră (idee) care pare de nerealizat, aceasta stârnește emoția (pasiunea) care te va împinge mereu înainte să faci activitatea prescrisă, ducîndu-te spre viitorul tău în care-ți vei trăi visul în fiecare zi.
Acești oameni sunt reperele mele, modelul meu de urmat. Spre ei mă uit când îmi este greu, spre ei mă uit când am nevoie să o iau de la capăt!

Este mantra mea în fiecare zi: dacă ei pot, pot și eu! Și dacă eu pot, poți și tu!

Share
Share

Citește și:

Povestea noastră

Tată, a venit vremea să-mi dai ceea ce mi-ai făgăduit la naștere Făt Frumos în basmul „Tinerțe fără bătrînețe și viață fără de moarte” Ultimul

Citește mai departe