Cinci pași spre succes

Share
Share

Cinci pași spre succes – motivația pe care trebuie să o cultivăm atât în plan personal cât și profesional, în mod constant. Cei care îndrăznesc să viseze când restul lumii are un coșmar, nu doar dovedesc că au capacitatea de fi creatorii unei vieți îmbelșugate ci devin leaderii care îi vor inspira pe cei din jurul lor în propriul parcurs spre îndeplinirea viselor.

Trucul este să îndrăznești să fii magnific!

Fii curajos, spune-ți că ești nemaipomenit, că poți face orice și că deja ești magnific.

1. Reîncadrează-ți, reformulează-ți povestea

Deciziile și acțiunile noastre sunt cărămizile pe care ne edificăm existența. Pentru a da sens deciziilor și acțiunilor noastre, ne spunem povești și o facem în mod continuu. Adesea aceste povești construiesc realități sau ne conduc spre concluzii care nu ne plac ori care stau în calea succesului nostru, în aceste povești adesea ne mințim. Pentru a depăși acest neajuns îți propun ca permanent să îți redefinești idea de succes și să îți reformulezi povestea.

S-ar putea să nu îți placă culoarea pielii tale sau cum stau lucrurile în acest moment dar aceasta este situația actuală. În acest context îți propun să reformulezi întrebarea pe care ți-o pui întrebâdu-te „ce am de gînd să fac cu această situație?” în loc de „ce mă fac în această situație?”.  Această schimbare de perspectivă va fi momentul nașterii încrederii în tine însăți. Fii atent și observă ce se întâmplă!

Privește-te în oglindă cînd te speli pe dinți și spune-ți că te iubești. Probabil vei replica spunând  „dar mă mint Lliliana!” iar eu sunt de acord cu tine, te minți dar te minți constant și în alte feluri. Diferența constă în minciuna pe care ți-o spui mai des. Dacă în mod constant îți spui că totul este foarte rău – în toate cele trei dimensiunile, permanent, pretutindeni și personal – dacă totul este despre tine („este groaznic ce mi se întîmplă„) uiți cîte oportunități sunt pentru tine în lumea largă. Napoleon Hill – autorul uneia dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile De la idee la bani) –  obișnuia să spună: „Pentru fiecare adversitate există un număr egal sau mai mare de beneficii. Caută-le! Ce cauți, aceea găsești!” iar eu aș adăuga: pe măsură ce cauți, vei fi găsit!

A fi optimist și a avea succes înseamnă de fapt a fi conștient de opțiunile pe care le ai.

2. Cunoaște-ți obiectivele

Fii clar și specific cu ceea ce vrei să realizezi! Scrie asta pe o foaie de hârtie, te îndemn să faci asta pentru că ceea ce scrii inviți, ce nu scrii nu va veni.

Cunoaște exact motivul pentru care vrei să faci ce ți-ai propus și motivația care se află în spatele aspirațiilor tale. Poți să te gândești și la ce te deranjează sau nu îți place la viața ta – unii  știu chiar mai bine ceea ce nu  vor în loc de ceea ce vor și  asta poate juca un rol în favoarea lor prin minimizarea a ceea ce nu contribuie la fericirea lor.

3. Treci la acțiune, fă primul pas

Nu te aștepta ca motivarea sau inspirația să te lovească din senin.

Tu pornește la drum! Fă primul pas!

Este mai ușor să aduci modificări mici la zece obiective față de o mare modificare unui singur obiectiv deoarece creierului nostru îi este greu sa absoarbă schimbările, mai ales pe cele importante.

După ce vei reuși să încorporezi vreo zece noi obiceiuri vei descoperi că nu te vei mai preocupa de confruntarea cu noutățile ori cu schimbarea, creierul tău le va adopta automat, cu multă lejeritate, intrând într-o nouă modalitate de acceptare. Asta este ceea ce eu numesc dobândirea puterii micilor victorii.

4. Verifică și treci la ajustări

Asigură-te că ești pe calea cea bună, înaintând spre succesul pe care îl dorești. Daca nu ești, ajustează calea.

Eu am făcut sport toată viața iar în perioada competitivă, proba mea atletică a fost săritura în înălțime. Aceasta probă se execută alergând pe o traiectorie curbă cu o viteză din ce în ce mai mare, bătaia pe un picior urmată de săritura peste ștachetă. Totul este calculat în cele mai mici detalii.

Elanul trebuie să îți reușească perfect pentru ca bătaia să se facă exact în locul potrivit pentru a avea propulsia peste ștachetă ori săritura este ratată. Ce faci dacă ai ratat? Îți ajustezi elanul. Evident că nu în fiecare zi ești în aceeași formă, nu ai aceeași energie să alergi cu aceași viteză pe elan și atunci îl ajustezi. La fel este și în viață, îți ajustezi planurile și metodele de punere în practică a acestora în funcție de condițiile în care te afli.

Dacă urmezi mereu același drum vei ajunge negreșit în același loc, astfel nu poți ajunge la rezultate diferite. Totodată, poți mereu să îți realiniezi valorile și credințele la aspirațiile tale, pornind de la visurile tale și corectând parcursul, așa cum căpitanul unei nave face permanent ajustările necesare pentru a ajunge la destinație, așa cum un atlet își ajustează elanul pentru a reuși săritura perfectă.

Micile obiceiuri – atunci cînd sunt repetate continuu – se dezvoltă în ceva magnific așa că, atunci cînd ai nevoie să faci ajustări, treci dincolo de imaginea și de credințele limitative pe care le ai și concentrează-te pe potențialul tău.

5. Răsplătește-te pentru realizări

Repetiția este mama învățăturii iar răsplata este tatăl. Dacă vrei să accelerezi drumul spre succes, adaugă răsplată la tot ce faci. Recunoaște-ți meritele cu voce tare, bate palma imaginar cu tine, ascultă o melodie care te bucură, fă orice te încântă și astfel vei învăța să mergi mai departe și să continui  și, cel mai important, să îți dorești să repeți. Acest tip de pacurs, de experiență, te va învăța să crezi că poți, să vezi ce potențial este în tine.