Ești pregătit?

Pornim în călătoria descoperirii eroului din tine

Călătoria eroului

Facebook
LinkedIn

Fiecare om este un erou, și eu, și tu, si vecinul de scară și colegul de muncă. Sîntem eroii vieții noastre și asta pentru că fiecare viață are o poveste.

Cît de importantă este povestea noastră?

Povestea pe care ne-o spunem integrează fiecare aspect al vieții noastre, de la cum ne cunoaștem trecutul și cum ne raportăm la el, la cum ne controlăm emoțiile. Povestea fiecăruia începe să se scrie din momentul în care ne naștem și determină modul în care privim viața, modul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare dar mai ales la lumea noastră interioară. Totodată, ne ghidează în alegerile pe care le facem, a oamenilor pe care îi primim în viața noastră și pe cei pe care îi alegem să ne fie parteneri de viață.

Și la un moment dat… ne scriem noi înșine povestea! Ne scriem povestea prin cuvintele pe care ni le spunem, prin valorile pe care le-am primit din familie prin educație și pe cele pe care le alegem noi înșine să ne fie compas în viață, prin credințele pe care le avem și le cultivăm în raport cu lumea înconjurătoare și despre noi înșine.

Viața mea a fost și este plină de încercări așa cum mai mult ca sigur că este și viața ta. Am fost când în culmea gloriei – și aveam impresia că trăiesc o poveste cu zâne și feți frumoși – cînd doborâtă la pământ, fără speranță pentru ziua de mâine, dominată de frici și de o totală lipsă de încredere în mine, în ceea ce știam ori puteam face.

Ai trăit vreodată aceste emoții?

Ai trăit într-n carusel care te învârte cu o viteză amețitoare ce pare scăpat de sub control iar tu privești neputincios și îngrozit fără să știi ceea ce ar putea să urmeze ori ce ai avea de făcut?

O căsnici ca o furtună continuă de emoții, amăgiri și dezamăgiri, a clădit un context în care s-a consolidat continuu frica în diverse forme, convingerea că menirea meu era aceea de a accepta și a face față oricărei situații, prin abandonarea valorilor și principiilor mele de dragul aparențelor, m-a ținut strîns într-un tunel îngust pînă cînd, cu sufletul rănit profund, trecînd peste frica, rușinea și înfruntînd stigmatul de femie divorțată am reușit totuși să aleg libertatea, găsindu-mi astfel și liniștea.

Alice: Would you tell me, please, which way I ought to go from here? The Cheshire Cat: That depends a good deal on where you want to get to. Alice: I don't much care where. The Cheshire Cat: Then it doesn't much matter which way you go. Alice: ...So long as I get somewhere. The Cheshire Cat: Oh, you're sure to do that, if only you walk long enough.

De câte ori ați renunțat să visați la focul din voi pentru că nu este important, pentru că nu se cade să visezi?

Salvarea mea din această situație de criză existențială a venit din continua căutare  a echilibrului, încercând forme variate de terapie – fiecare mi-a dat ceva – prin psihoterapie, vision quest, terapie prin artă, respirație holotropică, metoda Wim Hof. Prin toate aceste încercări și experiențe am parcurs o parte din drumul spre eliberare. Am ajuns apoi la neurocodarea mentală pe care am învățat-o și am practicat-o sub ghidarea unor mentori de excepție.

Povestea mea astăzi se scrie ca o poveste fericită, anii lungi de căutări m-au dus exact acolo unde aveam nevoie să ajung și mi-au scos în cale mentorii potriviți. Sub atenta și valoroasa lor îndrumare am învățat din nou să mă bucur de viață așa cum curge ea, să privesc înainte, să visez!

THE COLD IS AN ABSOLUTE DOORWAY TO THE SOUL

Sunt fericită pentru că focul pasiunii arde din nou în inima mea, pentru că fac exact ce-mi place și trăiesc așa cum doresc.

Dacă eu am reușit, poți reuși și tu! Poți reuși pentru că am căutat și am încercat eu și pentru tine! Sunt pregătită să te ajut să treci peste dificultăți, să faci față piedicilor din calea ta. Te voi provoca, te voi ghida, voi fi lângă tine la fiecare pas pe care îl vei face spre atingerea obiectivelor tale.

Despre Călătoria eroului – mitul, povestea devenirii noastre

Printre cei care s-au dedicat studiului mitului precum Carl Jung, Mircea Eliade ori Theodore Gaster a fost și Joseph Campbell cel care a înlănțuit o serie de observații în teoria denumită Călătoria eroului – The Heroe’s Journey. În cărțile sale, Campbell sintetizează elementele comune pe care le-a identificat în miturile și legendele mai multor culturi.

Călătoria Eroului este un parcurs metaforic interior pe care se pare că toți eroii din toate timpurile și din variate culturi îl au în comun. Acest parcurs se prezintă ca o aventură transformatoare care îl expune pe erou la momente dramatice, de însingurare, de cădere, acesta trece prin experiențe teribile pentru ca apoi – uneori în mod magic – eroul să revină în forță, învingând răul.

George Lucas a creat pe modelul lui Campbell un serial, Războiul Stelelor – Star War – în care tineri eroi ai unei civilizații extrem de avansate tehnologic s-au luptat cu demonii, au trecut prin încercările și minunile prin care treceau eroii odinioară.
Peste motivul universal al aventurii și al transformării care au marcat culturile mitice ale umanității, în opera lui Campell se suprapune și un Ciclu Cosmogonic, o poveste circulară de creație și disoluție continuă a omenirii.

Toate ființele umane dau un sens lumii în care trăiesc și se luptă cu experiențele vieții spunând povești. Tu ce poveste îți spui?

Ești pregătit?

Pornim în călătoria descoperirii eroului din tine